Αξιοθέατα


Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού:
Κτισμένο σε μια ράχη , στα 1150 μέτρα το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού αποτελεί ένα  στολίδι για τη περιοχή .Ανάμεσα στα χωρία Κρανιά και Δολιανά , περιτριγυρισμένο από πανύψηλα έλατα , αποκαλύπτει στον επισκέπτη την μαγεία της τέχνης , όταν αυτή εμπνέεται από τον Χριστιανισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες  για τη χρονολογία ανέγερσης του , γιαυτό εκτιμάται ότι ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ. .Κάηκε από τους Γερμανούς τ ο φθινόπωρο του 1943 , ευτυχώς χωρίς να καταστραφεί.Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου. Το Μαντάνι του Δαίμονα: 
Ο καταρράκτης  βρίσκεται σε απόσταση με τα πόδια περίπου 2 ωρών από το χωριό Αγ.Παρασκευή. Για να τον επισκεφθεί κάποιος, ξεκινά την πεζοπορία από το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, περνά τη γέφυρα και συνεχίζει στο  μονοπάτι για σχεδόν 1 ώρα .Η υπόλοιπη διαδρομή είναι μέσα στα βράχια του ποταμιού, κάτω από τα πλατάνια. Στο τέλος της διαδρομής εμφανίζεται  το περιβόητο μαντάνι του δαίμονα!


 


 Κάπ- Γκράς:
Σε απόσταση  τριών ωρών από το χωριό Πολυθέα βρίσκεται η κορυφή Καπ- Γκρας .Το όνομα του στα βλάχικα σημαίνει "Χονδρό Κεφάλι". Η θέα από την κορυφή μαγική ,ξετυλίγει μπροστά σου όλη την ομορφιά της κοιλάδας του Ασπροποτάμου. 
Ξέφωτο της Κίαρης: 
Απέναντι απο το χωριό Πολυθέα και σε απόσταση 3 χλμ βρίσκεται η Κίαρη.Ο δρόμος πρός τα εκεί είναι χωματόδρομος, περιτρυγιρισμένος απο έλατα και πλατάνια.Κατα τη διάρκεια της διαδρομής ο πεζοπόρος έχει την  ευκαιρία να θαυμάσει εκτός από το άγριο τοπίο και μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι σχηματίζονται απο ποτάμια που καταλήγουν στον Ασπροπόταμο.Τοποθεσία μαγική περιτριγυρισμένη απο ψηλά βουνά , χαρίζει στον επισκέπτη ενα μέρος ιδανικο για πίκ νίκ και ξέγνιαστες στιγμες στη φύση.