Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο Ασπροπόταμος του χθες και του σήμερα !

ΠΗΓΗ:
 http://aspropotamos-org.blogspot.gr/2016/01/blog-post_26.html#more

Κάνοντας αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία του Ασπροποτάμου κανείς, θα διαπιστώσει ότι πληθώρα αλλαγών επέδρασαν καταλυτικά στην σημερινή του μορφή. Άλλες έγιναν βάσει μελετών προσθέτοντας αξία στην περιοχή και άλλες δυστυχώς άναρχα, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα την πάλαι ποτέ αγέρωχη όψη των χωρίων μας.

Στην κάτωθι λίστα παραθέτουμε 12 σημαντικότερες αλλαγές είτε ήταν θετικές είτε αρνητικές :

1. Χαρακτηριστικό πρώτο παράδειγμα η αρχιτεκτονική των οικισμών που υπέστη σημαντικές αλλαγές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις καταστροφές που διέπραξαν οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις το 1943.







2. Η δημιουργία αμαξωτού δρόμου τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 άλλαξε εντελώς την καθημερινή ζωή των χωριών.



3. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου στην δεκαετία του 1990, η οποία έκανε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες.



4. Το γκρέμισμα των παλιών παραδοσιακών καφενείων στων οποίων την θέση χτίστηκαν νέα. Δυστυχώς σχεδόν κανένα παλαιό καφενείο δεν διασώζεται στον Ασπροπόταμο. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι από τις πιο λυπηρές απώλειες από την καθημερινότητα των Ασπροποταμιτών.





5. Οι μόδα της κόκκινης τσίγκινης στέγης η οποία αλλοίωσε δραματικά την εικόνα των χωριών, που λόγω των φυσικών υλικών ήταν πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο.





6. Τα νεόκτιστα σπίτια από τούβλα και άσπρο σοβά ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα άναρχης ανάπτυξης.



7. Η μετατροπή με διάνοιξη των εσωτερικών μονοπατιών σε δρόμους την δεκαετία του 1990.



8. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες «Πύργος Μαντάνια» και «Αχελωίδες» αναβάθμισαν ποιοτικά το επίπεδο των ποδομών, βάζοντας το Ασπροπόταμο στον τουριστικό χάρτη.



9. Η πλακόστρωση κεντρικών δρόμων των χωριών με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και η κατασκευή πέτρινων Νερόμυλών σε κάποια από αυτά.



10. Η νομαδική κτηνοτροφία ως παράδοση αλλά και βασική ενασχόληση, η οποία φθίνει χρόνο με τον χρόνο. Εξαίρεση αποτελεί το χωρίο Χαλίκι το οποίο διατηρεί ακόμα μεγάλο αριθμό κοπαδιών.



11. Η εξαφάνιση των Γαϊδουριών και Αλόγων που χρησίμευαν για την μεταφορά πραγμάτων  και διάφορες εργασίες στα ανηφορικά μονοπάτια των χωριών.





12. Η έλευση του σήματος κινητής τηλεφωνίας αφαίρεσε από τον Ασπρπόταμο της μαγεία της απόλυτης ηρεμίας.



Οι κοινωνίες εξελίσσονται και οτιδήποτε κάνει πιο εύκολη την ζωή των κάτοικων είναι ευπρόσδεκτο, πάντα όμως υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν όλα με σεβασμό στα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου (βλέπε π.χ. το Συρράκο).

Κείμενο : Αspropotamos.org
Φωτογραφίες : Justin Winkler, polythea-aspropotamoy.blogspot.gr, Τζ. Λεβέντης, Αρχείο Κ.Μητρίτσιου, Θ. Κλίαφας, Ε. Τσορλού

1 σχόλιο:

  1. πολυ καλο απ΄την αρχη ως το τελος ΤΩΡΑ ψαχνουμε για νεους τροπους ζωης
    συμφωνους μετην φυση του τοπου μας ειμαι βεβαιος οτι μπορουμε καλητερα απο τους Αυστριακους και τους Ελβετους στην τυροκομια τουρισμο κλπ Αναγκη για καλητερη πολιτεια και σκληρη δουλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή