Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ. Μια πρόταση από τον κ. Αθανασίου Ανδρέα προέδρο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΚ ΠΟΛΥΘΕΑΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ



ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ





     Είναι γνωστό ότι ο Ασπροπόταμος είναι κοιτίδα (η πιο σημαντική στον Ελληνικό χώρο) των Βλάχων. Οι  Βλάχοι αυτοί έχουν το χαρακτηριστικό ότι εκτός από Ελληνικά χρησιμοποιούν και μια Λατινική διάλεκτο, θυγατρική της Λατινικής γλώσσας (και όχι της Ρουμανικής ).
    Η προτεινόμενη σημαία εκτός από τον μπλε και τον άσπρο σταυρό που αντιστοιχεί στην Ελληνική σημαία, έχει και δύο κόκκινα κομμάτια . Αυτά συνδέονται με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) και θυμίζουμε ότι η σημαία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων είχε ένα κίτρινο σταυρό σε κόκκινο φόντο.
   Στη μέση του Σταυρού υπάρχει η πάλη του Ηρακλή με τον ημίθεο Αχελώο ,ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε δράκο. Η παράσταση αυτή προέρχεται από Αττικό  Αγγείο που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Βερολίνου. Συμβολίζει δε την πάλη του ανθρώπου (ΗΡΑΚΛΗ) να επιβληθεί στη φύση (ΑΧΕΛΩΟΣ).
   Έτσι με αυτό το σκεπτικό σύνδεσης με την Ελλάδα μας  την Ορθόδοξη πίστη ,τη Βυζαντινή προέλευση μας και τον αγώνα επιβίωσης που κάνουν οι άνθρωποι στα βουνά της Νότιας Πίνδου βρίσκουμε λογικό και αισθητικά ωραίο (η αντίθεση του κόκκινου με τα πράσινα δάση του Ασπροποτάμου),το σύμβολο αυτό για την περιοχή μας.
    Αυτό το σύμβολο θα τεθεί για έγκριση από το Σύνδεσμο των εν Αθήναις  Πολυθεατών για σημαία του συνδέσμου .Στη συνέχεια θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή και από τους κατοίκους της τέως κοινότητας Πολυθέας και υπάρχει και η σκέψη να είναι διαθέσιμη και για όποιο άλλο χωριό του Ασπροποτάμου θέλει το ίδιο σύμβολο, να το χρησιμοποιήσει αλλάζοντας το όνομα που βρίσκεται κυκλικά γύρω από τον Ηρακλή.
    Η ιδέα αυτής της σημαίας ανήκει στον επί εικοσαετίας πρόεδρο του συνδέσμου μας  κ Αθανασίου Ανδρέα και η εκτέλεση στον γραφίστα Βακαλιό Κων/νο. Για κάθε πληροφορία ή σχόλιο χρησιμοποιήστε το e-mail του συλλόγου μας και το τηλέφωνο του Ανδρέα Αθανασίου :6974363393.

20 σχόλια:

  1. Να μας πει ο εμπνευστής τι είναι η Πολυθέα και έχει σημαία? Κράτος εν κράτει? Και να προσδιορίσει και τα χρόνια που είναι πρόεδρος από πότε μέχρι πότε??? Τα είκοσι που τα βρήκε??? Να μην δημοσιεύονται πράγματα που δεν στέκουν και που δεν τεκμηριώνονται!!!! Τί λένε τα μέλη του Συλλόγου, συμφωνούν????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαία υπάρχει και είναι "ΜΙΑ", η Ελληνική. Δεν θέλουμε άλλη....
    Ο Σύλλογος της Αθήνας ας κάνει ότι θέλει .... στα δικά του τα μέρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κακοδαιμονία του τόπου μας σε επίπεδο μιας μικρής κοινότητας ανθρώπων εδράζεται στη διάθεση ανθρωποφαγίας. Ο ένας για τον άλλο δεν έχει μια καλή κουβέντα. Όσο για την πατριδοκαπηλία, πολλοί σηκώνουν σημαίες αλλά πόσοι έχουν παιδεία ελληνική; Έλληνας είσαι εξαιτίας της αγωγής σου πρώτιστα. Κρίμα, μόνο μικροψυχία και μιζέρια αποπνέουν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας σημαίας;Αν υπάρχει τόσο μεγάλη επιθυμία για την δημιουργία σημαίας για το χωριό μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ελληνική σημαία και στο κέντρο της να δεσπόζει ο Άγιος ή η Αγία στην μνήμη της οποίας πανηγυρίζει κάθε χωριό.Όπως συμβαίνει σε τόσα άλλα χωριά που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σημαίες ως λάβαρα όταν οργανώνουν ή όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις.Κανείς (νομίζω) δεν αμφισβητεί την καταγωγή, την ελληνικότητα και την ιστορική διαδρομή των Βλάχων και ειδικότερα των Βλάχων του Ασπροποτάμου Δεν νομίζω λοιπόν ότι η συγκεκριμένη σημαία εξυπηρετεί κάποιον σκοπό αλλά αντίθετα θα προκαλέσει περισσότερο κακό από ότι καλό. Αντί να γίνει σύμβολο ενότητας, όπως θέλουν οι δημιουργοί της, θα γίνει σύμβολο αντιπαράθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον πιο πάνω πατριώτη. Ο εμπνευστής της μάλλον ματαιόδοξος και υπέρμετρα εγωιστής είναι. Δεν μας παραθέτει όμως και τις απόψεις του συλλόγου που "υποτίθεται" εκπροσωπεί ως "πρόεδρος"!!!!! ούτε μας δίνει τη δ/νση του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου του συνδέσμου να παραθέσουμε τις απόψεις μας, παρά το προσωπικό του τηλ. Τόση δημοκράτία βλάπτει!!!! Επίσης, ας μας ενημερώσουν τα μέλη του ΔΣ της Αθήνας (υπάρχει και αντιπρόεδρος και γραμματέας, υποθέτω, που έχουν τα στοιχεία στα χέρια τους) 20 χρόνια πρόεδρος τι έργα έκανε??? γιατί κάποια στιγμή θα τους πάρει η μπάλα όλους.........
    Να μας γράψουν ποιά είναι τα 20 χρόνια και ποιά τα έργα για πούμε ΜΠΡΑΒΟ!!! Την σημαία πάντως δεν την θέλουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο σύλλογος της Αθήνας δεν την δέχτηκε απ' ότι γνωρίζουμε!!! Νάναι καλά ο Τ.Γ.που τα είπε χύμα, τους τα βρόντιξε κι έφυγε!!! Από μας τι θέλουνε????? Ξέρει κανείς να μας πει????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρικούβερτος καυγάς 60άρηδων. Πλάκα έχετε, Συνεχίστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνεπαρμένος από τα βαθυστόχαστα σχόλια των προηγούμενων σχολιαστών και βλέποντας ότι η σημαία είναι το μείζον ζήτημα των ημερών έχω να παραθέσω τα εξής (ανώνυμα και εγώ φυσικά μη χαλάσουμε τη μόδα της διαδικτυακής μαγκιάς)...

    προς σχολιαστή νο 1: η πολυθέα ανέκαθεν ήταν κράτος εν κράτει, άλλωστε έχει αδελφοποιηθεί με το μικρό γαλατικό χωριό του αστεριξ και αντιστέκεται στους ρωμαίους (βλέπε ελληναράδες-πατριώτες κτλ)... μα τον τουτατη!!!

    προς σχολιαστή νο 2: η σημαία είναι ΜΙΑ, του ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    προς σχολιαστή νο 3: με σένα συμφωνώ σε γενικές γραμμές... ΕΥΓΕ παιδι μου!!!

    προς σχολιαστή νο 4: προτείνω στη σημαία να μπει ο γέροντας παστίτσιος... η φιγούρα του θα μας ενώσει γιατι με τέτοια πείνα που πέφτει στις μέρες μας (και συ δυστυχώς έχεις μείνει και ασχολείσαι με την χρησιμότητα που θα έχει η σημαία της "όποιας" πολυθέας) θα χορτάσουμε μπεσαμέλ τουλάχιστον

    προς σχολιαστή νο 5: μας έφαγε η τεχνολογία και δεν μας κάνει το τηλέφωνο του προέδρου αλλά προτιμούμε το e-mail??? tech - freak σε κόβω εσένα..

    προς σχολιαστή νο 6: ο Τ.Γ είναι φοβερό αγόρι... με τέτοια μπράτσα που να τον κάνεις καλά..το επιβεβαιώνω γιατί τον έχω γνωρίσει

    προς σχολιαστή νο 7: γουστάρω ξεκατίνιασμα ανωνύμων... άντε και σε πάνελ της πάνια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To No 7 einai petiximeno.... fantasou ena grafiko proedro 65ari (kai oxi ari thessalonikis!!!!) stin ekpompi tis Pania.... H Polythea tha ginei proti firma!!!
    Oso gia ton tech-freak .... isos na exei dikio.... oxi gia to freak alla prepei na xeroun oloi ti ginetai!! oxi apantiseis sto tilefino tou endiaferonou.... na leei kai stous allous oti thelei.......
    Kala poli gelio i ypothesi.... an kai gia klamata!!!!!
    Pantos emeis kala pername......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχαχαχαχαχα Μαζευτείτε!!! μας βλέπουν κι από τα γύρω χωριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι λειτουργίας του μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως να δημοσιεύουμε μόνο όσα μηνύματα είναι ενυπόγραφα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πρόβλημα δεν είναι τα ανώνυμα σχόλια γενικά.. Το πρόβλημα είναι τα ανώνυμα καταγγελτικά-προσβλητικά σχόλια.. Η μόνη λύση είναι τα σχόλια της δεύτερης κατηγορίας να διαγράφονται από τους διαχειριστές του μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαι η συντάκτρια του 4ου σχολίου, εξαιτίας της βιασύνης μου δεν επέλεξα το σωστό προφίλ και έτσι εμφανίστηκα ως "Ανωνυμος/η".Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι βλέποντας αυτήν την ανάρτηση (για τη σημαία) θέλησα να πω κι εγώ την άποψή μου, όπως έκαναν κι άλλοι συμπατριώτες μας. Αν δεν κάνω λάθος, στόχος της συγκεκριμένης σελίδας ήταν η επικοινωνία και ο διάλογος, μεταξύ των συγχωριανών, για θέματα που προκύπτουν. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, το λόγο ύπαρξης των ειρωνικών και προσβλητικών σχολίων που ακολούθησαν το σχόλιο, όχι μόνο το δικό μου, αλλά και των άλλων χρηστών. Αν δεν μπορούμε να σεβαστούμε τις απόψεις των άλλων και να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση για ένα θέμα ελάσσονος σημασίας, όπως είναι η σημαία, πως θα μπορέσουμε να συννενοηθούμε και να αποφασίσουμε για ποιο σοβαρά θέματα, που ταλαιπωρούν το χωριό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσωπικά πιστεύω ότι το να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για μια σημαία ΔΕΝ αποσκοπεί πουθενά, γιατί πραγματικά αντιμετωπίζουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα!
    Το αν θα έχουμε τη σημαία που πρότεινε ο κ.Αθανασίου ή την σημαία που πρότεινε η συντάκτρια του 4ου σχολίου δεν έχει απολύτως καμία σημασία, γιατί πραγματικά στους καιρούς που ζούμε το μόνο μας πρόβλημα , στ'αλήθεια, δεν είναι η σημαία!
    Τι να την κάνουμε ρε παιδιά τη σημαία εάν γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι, συμπατριώτες μας ή μη, οι οποίοι ζούνε καθημερινά κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης? Η σημαία θα μας σώσει δηλαδή? Ας σοβαρευτούμε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το θέμα είναι, απ' ότι κατάλαβα, πέρα από τη διακομόδισή του, αν οι Πολυθεάτες συμφωνούν να γίνει αυτή η σημαία ή όχι, άσχετα το ποιός το πρότεινε. Ας πάρουν στα χέρια τους το θέμα οι διαχειριστές της σελίδας, να κάνουν μια ψηφοφορία, να πουν τα αποτελέσματα, να τελειώνουμε, να καταλάβει κι αυτός ο φουκαράς που το σκέφτηκε πως το αντιμετωπίζει το ... κοινό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Latiniki Ameriki (vlepe Kouva, Venezouela, klp) o sylogos tis Athinas. Anartise simaia o "proedros"!!! se kentro pou diaskedasan (tora an oloi lene oti den tin theloun, sta palia tou ta papoutsia)kai sto telos ekane ypostoli kai tin proskinise.... OLE OLE OLE!!!! Eytyxos pou einai apokries!!!! Symazeftite giati xanomaste!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν ξέρω για φραγκάτος, κουτσομπόλης φαίνεται. Συνεχίστε το ξεκατίνιασμα, προσφέρει γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γράφει ένας σχολιαστής: Anartise simaia o "proedros"!!! se kentro pou diaskedasan (tora an oloi lene oti den tin theloun, sta palia tou ta papoutsia)kai sto telos ekane ypostoli kai tin proskinise.... OLE OLE OLE!!!! Eytyxos pou einai apokries!!!!. Καλά ξύπνησε Κυριακή πρωί, δουλειά δεν είχε, πήρε τηλέφωνο (ποιον/ποια;) κι έμαθε τι έγινε στο κέντρο διασκέδασης. Και μετά χαρούμενος έσπευσε να μας μεταφέρει τη χολή του. Γιατί πρέπει να μας απασχολούν όλα αυτά; Είναι σοβαρά πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. OLE OLE OLE!!!! Eytyxos pou einai apokries!!!! χαχαχα μου έφτιαξες τη μέρα. Κι άλλο σχόλιο, κι άλλο σχόλιο, κι άλλο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή