Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ για τα Βουνά του Ασπροποτάμου από το αρχείο της ΕΡΤ - Δείτε...Με μουσική υπόκρουση Pink Floyd - ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΘΕΑ ΠΡΙΝ 27 ΧΡΟΝΙΑ - Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ... Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 1984. Για να το απολαύσετε πατήστε το σύνδεσμο με το κίτρινο χρώμα.


Η κινηματογραφική ορειβατική ομάδα της εκπομπής «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» επισκέπτεται τα βουνά που περικλείουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ ή ΑΧΕΛΩΟ. Ξεκινά την αποστολή της από την ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ του ΣΜΟΛΙΚΑ ή όπως την έχουν ονομάσει ΒΕΡΛΙΓΚΑ. Αυτή είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, τις οποίες η ομάδα έχει επισκεφθεί σε προηγούμενες εξορμήσεις της. Από εκεί εκκινούν οι δέκα πηγές του ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και από εκεί η ομάδα ξεκινά το οδοιπορικό της για την περιγραφή των γύρω βουνών, όπως το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. Στη πορεία τους συναντούν σύντομα τον χείμαρρο των πηγών. Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα βουνά σχηματίστηκαν κατά τον κενοζωικό αιώνα. Στα βουνά αυτά έχουν χτιστεί πολλά χωριά, όπως η ΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΛΥΘΕΑ, ΧΑΛΙΚΙ, τα οποία μας παρουσιάζει συνοπτικά η εκπομπή μαζί με κάποιες πανέμορφες εκκλησιές. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της, η ομάδα, στην τοποθεσία ΤΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, συναντά το σημείο όπου ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ συναντιέται και ενώνεται με το ΣΚΛΗΝΑΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ και μαζί σχηματίζουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟ. Τα μέλη της εκπομπής τον διαπλέουν και κινηματογραφούν το τοπίο. Ύστερα, στο σημείο που είναι προγραμματισμένο να χτισθεί ένα φράγμα για την εκτροπή του ΑΧΕΛΩΟΟΥ, η ομάδα συναντιέται με τον επιστήμονα ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΜΠΕΡΗ, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με την μελέτη της περιοχής και μιλά στην κάμερα της εκπομπής για αυτήν. Τέλος επισκέπτονται το Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ με τα μοναδικά του ξυλόγλυπτα, το, γκρεμισμένο πλέον ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ και το φράγμα της τεχνητής λίμνης των ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ.

8 σχόλια:

  1. Φοβερή η Λίμνη πάνω από το Χαλίκι, αλλά κι η Πολυθέα όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poios einai autos pou vgaini apo tin porta sto petrino spiti;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν και ασπρόμαυρο, πολύ ωραίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο!Να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήταν ενδιαφέρον να ανεβάζουν οι Πολυθεάτες στο μπλογκ παλιές φωτογραφίες. Αλλά κι οι νεότεροι ας γίνουν πιο ενεργητικοί, ανεβάστε φωτο, βίντεο, μουσική, ό,τι γουστάρετε... Και γράψτε επώνυμα καλύτερα ή έστω κι ανώνυμα τη γνώμη σας για την όποια ανάρτηση... Παρεπιμπτόντως μέσα σε λιγότερο από 4 μήνες έχουμε 200 αναρτήσεις στο μπλογκ. Το θέμα είναι ότι έχει γίνει μόνο από τέσσερα άτομα... Εμπρός λοιπόν κι οι υπόλοιποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που είναι αυτή η λίμνη ρε παιδιά; Λίμνη πάνω στα βουνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία πλάνα της περιοχής. Μαγικός Ασπροπόταμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λίμνη αυτή υπάρχει εποχικά ως το Μάη, που έχει πολύ νερό από τα χιόνια. Το νερό καταλήγει σ' ένα συφώνι, μια τρύπα, χάνεται και βγαίνει αρκετά πιο κάτω... Έτσι το καλοκαίρι παύει να υπάρχει λίμνη. Το μέρος είναι καταπληκτικό και καλοκαιριάτικα, αλλά είναι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς την άνοιξη. Το 1999 το καλοκαίρι μια παρέα είχε ανέβει με τα πόδια στη Βερλίγκα και μετά στο Περιστέρι (Λάκμος) στην κορυφή... Υψόμετρο 2300.

    ΑπάντησηΔιαγραφή